Acum două ierni am închiriat clăpari pentru prima dată în ultimii 20-25 de ani. Am ajuns complet neechipat în Val Thorens și a trebuit să închieriez echipament. Știu, de râsul curcilor. Un munte imens, cu câteva sute de km de pârtie, la altitudine și tot ce trebuie să fie bine. Doar că nu a fost bine, și nu din cauza blugilor în care am schiat (e un început în toate, nu?). Schiurile, treacă-meargă, am primit un all-mountain de pârtie mai îngust decât orice mi-aș dori în viața asta, dar am mai schiat pe schiuri de împrumut, nu e nimic grav.
Cu clăparii, însă, a fost o cu totul altă discuție, erau largi, moi și miroseau a șobolan. Mi-am adus aminte de toate discuțiile interminabile pe care le-am avut pe tema asta de-a lungul timpului cu aproape toți prietenii mei schiori și cred că unul din motivele pentru care mulți oameni nu se bucură de schi așa cum trebuie sunt clăparii. Cei de închiriat oricum sunt niște catastrofe, dar acum mă refer la cei pe care ajungi să îi cumperi.
Clăparii sunt cea mai importantă parte a echipamentului de schi. Sunt ca direcția la o mașină, pentru că e partea din echipament care intră în contact direct cu corpul schiorului, deci de aici începe controlul schiului. Dacă sunt bine aleși și potriviți cu atenție, schiatul devine o bucurie chiar și cu schiuri de împrumut. Dacă nu, îți vei urî viața fără să știi exact de ce.
Înainte de a trece la cum alegi un clăpar, trebuie spus că un clăpar nu trebuie să te chinuie în nici un fel. Chiar și un clăpar foarte îngust și rigid trebuie să lase loc pentru circulația sângelui și nu trebuie să pună presiune aiurea pe picior. Pe de altă parte, un clăpar nu e comod, e un echipament sportiv cu un scop bine definit: te ajută să controlezi schiurile. Cu cât e mai strâns, cu atât controlul va fi mai bun. Și deja vorbim de “fit”. Din fericire, dacă nu ai picioare complet atipice, majoritatea clăparilor de azi sunt ușor de termoformat.
1. Nu-ți asculta prietenii
Nu există un clapăr bun pentru toată lumea. Dacă amicul și-a luat niște <insert brand și model> după care salivezi, nu te grăbi să îți iei același lucru, e foarte posibil să nu îți vină bine. De asemenea, nu ar trebui să conteze prea mult culoarea sau alte detalii cosmetice și/ sau estetice. Da, atât de importanți sunt clăparii. Nu ai opțiunea “îmi plac ăștia, dar i-aș fi vrut pe negru mat”.
2. Nu te grăbi
Clăparii se probeaza încet. Foarte încet. Întăi cauți un clăpar plecând de la lungimea piciorului (cm ideal), după care te interesează lățimea clăparului. Asta variază de la 93mm – un clăpar de race, la 103mm – noul Dynafit Hoji, de exemplu. Clăparii de touring/ freeride, în care trebuie să stai o zi întreagă și să mai și urci, sunt ceva mai lați.
Clăparii se inchid încet, fiecare clapă la 1-2 minute. În tot timpul ăsta ar fi bine să mergi prin magazin. Să zicem că până la urmă, împreună cu omul din magazin care te-a asaltat cu sfaturi și întrebări relevante, te-ai hotărât la un model. De aici începe procesul de termoformare a ciorapului, pe care fie îl face omul din magazin, fie îl faci tu acasă.
3. Mai bine mai mic decât mai mare
Atenție mare, asta e o capcană în care se cade ușor. La inceput orice clăpar trebuie să pară mic. Dacă e mare sau prea comod, schimbă-l cu ceva mai mic. Toți clăparii pierd câțiva mm în primele zile de folosință. Dacă e prea comod înseamnă ca e mare, iar un clapar mare nu e eficient, și poate duce la accidentari. De la entorse de gleznă până la fracturi de tibie. În plus, un clăpar prea mare te poate face un schior prost.
4. Probează și fără ciorap
În mod normal, clăparul trebuie probat și fără ciorap (liner). Se scoate ciorapul, se bagă piciorul în așa fel încât vârfurile degetelor să atingă interiorul clăparului. Acum între câlcâi și partea din spate a clăarului rămâne un spațiu. De cât de mult spațiu rămâne depinde cât de strâns pe picior va fi clăparul:
1 – 1,5cm – clăpari pentru schiori avansați-experți care vor un clăpar foarte strâns pe picior pentru un control cât mai bun al schiului;
1,5 – 2cm – e distanța ideală pentru un schior intermediar-avansat și care vrea să progreseze;
2 – 2,5mm – e un fit mai relaxat, pentru un schior începător-intermediar, interesat mai mult de confort decât de performață
5. Nu există jumătăți de număr
Ăsta e un subiect interesant. Jumătățile de număr vin din ciorapul interior (liner), nu din gheată shell. Un clăpar 28 va avea același shell ca unul 28,5, dar liner-ele vor fi diferite. E, deci, cu atât mai important să probezi clăparul fără liner.
Ar fi o idee bună, deci, să probezi și liner-ul fără gheată. E foarte posibil să ajungi la concluzia că shell-ul e bun, dar ai nevoie de un alt liner (vezi Intuition, de exemplu), mai ales că la unele modele, linerele sunt mai slabe calitativ (primul exemplu care îmi vine în minte e La Sporitva Spectre).
6. Reglaje standard
Tibia trebuie să fie strânsă uniform și ferm. În mod normal, clapele trebuie închise pe unul din nivelele medii, pentru a nu deforma gheata. Majoritatea clapelor vin și cun un reglaj micro, folosește-l cu încredere. E foarte important și unghiul pe care îl face clăparul. Clăparul meu de alpin, un Full Tilt Seth Morrison, e foarte lăsat pe față. Atăt de mult încât după prima tură cu Spectre am crezut că nu mai știu să schiez și că o să cad pe spate. Știu că nu e chiar corectă comparația, dar ați prins ideea. La mulți clăpari treaba asta se reglează. Un alt reglaj important e “canting adjustment” și e pentru persoanele cu picioarele deformate (cracanate sau in X). Citește cu încredere și atenție manualul de utilizare.
Orice schior, oricât de începător ar fi, trebuie să investească într-o pereche de clăpari potriviți. Nu împrumutați, nu SH, noi-nouți. Poți închiria schiurile oricând, dar vrei clăparii tăi, crede-mă.